13 Ocak 2014 Pazartesi

BEORN

Bilbo : Sizin gibi başka var mı ?
Beorn : Bir çoğu vardı.
Bilbo : Şimdi ?
Beorn : Sadece ben kaldım.

6 Ocak 2014 Pazartesi

ARWEN

Arwen UndómielJ. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Ayrıkvadi'nin elf prensesi, yarı elf Elrond ile elf kraliçe Celebrian'ın kızıdır.
Bana göre ORTA DÜNYANIN en güzel hanımı.d.d

5 Ocak 2014 Pazar

HOBBİT

Hobbit (1937)


Hobbit, J. R. R. Tolkien'in bir kitabı. Orta Dünya üzerine yazılmış olan kitap Bilbo Baggins ve başından geçen maceraları konu almaktadır. Kitapta Bilbo Baggins'in Gandalf tarafından hiç beklemediği bir anda evine gelen 13 cüce ile değişen hayatı, Orta Dünya'nın kaderini değiştirecek olan Tek Yüzük'ün bulunuşu, ulu ejder Smaug'un öldürülüşü ve kadim cüce kenti Erebor'un kurtuluşu anlatılmaktadır. Yüzüklerin Efendisi serisinin başlangıç kitabı niteliğinde olan bu romanda Tek Yüzük'ün yanı sıra Bilbo'nun Frodo'ya verdiği parlayan elf kılıcı ve güçlü, cüce yapımı bir zırh olan Mythril'ı da nasıl ele geçirdiği anlatılır. Bu eşyalar Frodo'nun hayatını kurtaracaktır.

DaRk LorD SAURON

     Kara Efendi Sauron, Vala Aulë’nin Maiası iken , dünyanın kara düşmanı olarak adlandırılan Vala Melkor’un tarafına geçti ve onun sağ kolu oldu. Başlangıçta iyi Maiar safında olan Sauron, böylelikle sonradan karanlık tarafa geçmiş oldu.
Karanlık Çağ’da Sauron, Utumno’nun Melkor’dan sonraki en güçlü ismi idi. Melkor Valar tarafından zincirlenip Ölümsüz Topraklar'a götürüldüğünde onun yerine Angband’ı yönetmişti. Melkor Valar Ağaçları'nı yok edip bir çağı kapattığında Angband’ı onun için ayakta tutan Sauron’du. SonundaValar, Melkor’u kesin olarak mağlup edip ebedi olarak Boşluk'ta kalmaya mahkûm ettiklerinde ve Angband’ı yok ettiklerinde Sauron da ortadan kayboldu.
Sauron son kez Orta Dünya’ya döndüğünde bu kez kendini yalnızce büyük kapaksız bir kızıl göz ile simgelemişti. 2000 yıl boyunca Kuytuorman’da Dol-Guldur’da saklandı. Bu sırada Nazgûl onun gelişi için orduları ile Arnor'u yok etmiş, Minas İthil'i ele geçirmiş, Mordor’u hazırlamaya başlamıştı bile. En sonunda Tek Yüzük elinde olmasa bile kendini açık etti ve Mordor’a gitti. Barad-Dûr’u tekrar inşa etti. Ancak son hükümdarlığı kısa süreli oldu. Hobbit Bilbo Baggins tarafından bulunan Tek Yüzük, Frodo Baggins tarafından yapılmış olduğu (Hüküm Dağı) oduna atılarak yok edildi. Yüzük’ün yok edilmesiyle birlikte gücünün çoğunu ona aktaran Sauron varlığını devam ettiremedi ve Tek Yüzük ile birlikte yok oldu.

4 Ocak 2014 Cumartesi

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ


  • Yüzüklerin Efendisi

  • Yüzüklerin Efendisi İngiliz filolojist ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı epik fantezi türündeki romandır. Vikipedi


  • Yayınlanma tarihi29 Temmuz 1954

  • Özgün diliİngilizce

  • KarakterlerGollumGandalfAragornLegolasFrodo BagginsSauron,OrkArwenGimliGaladrielSarumanBalrogNazgûlBilbo Baggins,Samwise GamgeeBoromirÉowynPeregrin TookElrondCadı Kral,ÉomerFaramirMeriadoc BrandybuckThéodenGríma Solucandil,ShelobRadagastAğaçsakalGlorfindelHaradCelebornDenethor,ElendilEldarionGamling

  • TürlerKurguFanteziRomansMacera romanıEpik fanteziSpekülatif kurgu
  • HALDİR

    Haldir,J.R.R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreni'ninde bir karakter. Brethil'li halmir in oğlu; Dor-lomin'li Haldor'un kızı Gloredhel ile evlendi; Nirnaeth Arnoediad da öldürüldü. Yüzüklerin Efendisi Üçlemesinde geçen Haldir ile yalnızca isim benzerliği vardır. Silmarillionda anlatılan Haldir bir insandır. Elf dostu 3 insan soyundan (Edain) Brethil'in beyidir.

    HALDİR

    Haldir was an elf of Lothlórien, probably a Silvan Elf: a marchwarden who guarded the forest's northern borders. When the Fellowship of the Ring arrived in Lórien, he became their guide to Caras Galadhon. He and his companions are described as wearing grey hooded cloaks and live on platforms (flets as they are called in Lorien) in the trees.
    Haldir was accompanied by his brothers, Rúmil and Orophin, who interacted little with the Fellowship because they, unlike Haldir, spoke little of the Common Tongue. Little is known about them.
    

    TEK YÜZÜK

    Dosya:One Ring inscription.svg
    Bu yazıların anlamı:
    "Hepsine hükmedecek bir yüzük,hepsini o bulacak,hepsini biraraya getirip,karanlıkta birbirine bağlayacak"

    Yüzüklerin Efendisi
    Üç Yüzük göğün altında yaşayan Elf Kralları'na
    Yedisi taştan saraylarında Cüce hükümdarlar'a
    Dokuz Yüzük Ölümlü İnsanlar'a, ölecekler nyazık
    Bir Yüzük gölgeler içindeki Mordor Diyarı'nda
    Kara tahtında oturan Karanıklar efendisi'ne
    Hepsine hükmedecek Bir Yüzük, hepsinn o bulacak
    Hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlacak
    Gölgeler içindeki Mordor diyarı'nda
     
    J.R.R Tolkien

    BÜYÜCÜLER

    Büyücüler

    Büyüc��ler, Maiar'ın emrinden gelirler. Istari olarak da bilinirler.

    Üçüncü Çağ'da Sauron'la mücadele etmesi için beşi Orta Dünya'ya gönderilir. Ancak bunlardan üçü kitaplarda, ikisi de (Gandalf ve Saruman) Yüzüklerin Efendisi filmlerinde yer almaktadır.

    KARTALLAR

    Kartallar

    Kartallar Orta Dünya'da bir insanı taşıyabilecek kadar büyük kuşlardır. Dağlarda, çok yükseklerde yaşarlar.

    Oldukça zekidirler. En az Elfler kadar uzun ömürlüdürler. Rüzgar Lordu Gwaihirtarafından yönetilirler.

    TROLLER

    Troller

    En az 3 metre boyunda olan büyük yaratıklardır. Kötü kalplidirler. Genelde dağlarda ve soğuk iklimlerde yaşarlar.

    Çoğu Sauron'a hizmet eder. Entleri taklit ederek yaratıldıkları söylenir.

    Güneş ışığına dayanamazlar. Fakat Sauron, güneş ışığından etkilenmeyen Trolleryaratmayı başarır.

    BALROG VS GANDALF

    Sağ elinde sivri bir ateş diline benzeyen bir kılıç vardı; sol elinde ise çok uçlu kösele bir kırbaç tutuyordu.

    Ay! Ay! diye feryat etti Legolas. Bir balrog! Bir balrog bu gelen! 

    Gimli gözleri fal taşı gibi açılmış bakakaldı. Durin'in Felaketi! diye bağırdı ve baltasını düşürerek ellerini yüzüne kapadı.

    Bir balrog, diye mırıldandı Gandalf. Şimdi anlıyorum. Sendeleyerek, asasına dayandı tüm ağırlığıyla.Ne kem talih! Bense gücümü neredeyse tükettim.

    Ateşle dalgalanan kara şekil onlara doğru hızla ilerledi. Orklar bağrışarak taş geçitlerin üzerinden akmaya başladılar. Birden, Boromir borusunu kaldırıp üfledi. Bu meydan okuma, bir sürü gırtlaktan yükselen bir haykırış gibi çınlayarak doldurdu mağaramsı tavanı. Bir an için orklar sindiler, ateşli gölge duraksadı.

    Sonra yankılar kara bir yelle sönen alevler gibi aniden bitiverdi ve düşman yeniden ilerledi.

    Köprüyü geçin! diye bağırdı Gandalf gücünü toplayarak. Kaçın! Bu hepinizi aşan bir düşman. Dar yolu benim tutmam lazım. Kaçın!

    GİMLİNİN GALADRİELDEN İSTEĞİ

    Galadriel Yüzük Kardeşliği'ne hediye dağıtırken Cüce Gimli'ye ne istediğini sormuş, Gimli de gönlünden geçenin hanımın üç tel saçı olduğunu dile getirmiş, ancak talep etmemiştir. Orada bunu duyan elfler çok şaşırmıştı. Çünkü Lady Galadriel zamanında saçından tel isteyen Feanor'un dileğini reddetmişti. Feanor da Valinor'un iki ağacından ışık alarak Silmaril'leri yapmıştı. Galadriel Cüce Gimli'nin dileği üzerine üç tel saçını vermiştir.

    ENTLER

    Entler

    Entler, boyu 4,5 metreyi bulan 'ağaçadam'lardan oluşan bir halktır. Ağaç gibi görünen Entler, Fangorn Ormanı'nda yaşarlar.

    Genellikle birbirlerine bağlıdırlar. Başka işlere karışmamayı tercih ederler. Ormanın ağaçlarına göz kulak olurlar. Gerektiğinde yürüyen ve savaşan bir ırk haline gelebilirler.

    URUK-HAİLER

    Uruk-hailer

    Uruk-hailer'in, İnsanlar ve Orklar'ın karışımından yaratıldığı söylenir.
     
    Büyücü Saruman'ın Orklar'dan daha güçlü ve dayanıklı, gün ışığından etkilenmeyen bir savaşçı yaratma çabasının ürünü olarak ortaya çıkmışlardır.

    Sauron'a hizmet eden acımasız savaşçılardır.

    HOBBİTLER

    Hobbitler

    Yüzüklerin Efendisi'nde önemli bir rol oynayan Hobbitler kısa boylu bir ırktır. Bu yüzdenBuçukluk olarak da bilinirler.

    Kovuklarda yaşarlar. Barışçı, yemekten, içmekten, konuşmaktan çok hoşlanan neşeli bir halktır.

    Shire'da yaşarlar. Genelde diğer büyük ırklar tarafından önemsenmezler. Yüzük Savaşı'nda ve Orta Dünya'nın kurtuluşunda önemli bir rol oynarlar.

    ORKLAR

    Orklar

    Tolkien, Orklar'ın, Melkor'un zindanlarda tutsak ettiği ve türlü işkencelerle özlerini bozduğu Elflerolduğunu söyler.
     
    Gördükleri işkenceler yüzünden efendilerinin emirlerini isteksizce, sırf korktukları için sadık bir şekilde yerine getirirler.

    Işıktan nefret ederler. Bu yüzden de genelde gün ışığında dışarı çıkmazlar. Moria gibi karanlık mağaraları tercih ederler.

    Kötülüğün hizmetkarları olan Orklar yıkımdan ve öldürmekten büyük zevk alırlar.

    CÜCELER

    Cüceler

    Cüceler, Elfler ve İnsanlardan farklı olarak yaratıcı Iluvatar değil, demirci Aule tarafından yaratılmıştır.

    İnsanlara göre kısa olmalarına rağmen dayanıklı, güçlü ve cesur savaşçılar olarak bilinirler. Demircilik, madencilik ve tişçiliğinde çok yeteneklidirler.

    Paragözdürler. Çabuk sinirlenirler. Elfler'le iyi geçinemezler.

    Kadın Cücelerin de sakalı olduğu için onları erkek Cüceler'den ayırt etmek zordur.

    İNSANLAR

    İnsanlar

    İnsanlar, Tolkien'in hikayelerinde atlara hükmeden ölümlü ırk olarak karşımıza çıkar. Hırslarına yenilmeleri ve zayıflıkları yüzünden eleştirilirler.

    Yüzüklerin Efendisi'nde insan ırkı Rohirrim, Breelander, Gondorian ve Haradrimliler gibi bölgesel ayrımlarla ortaya çıkar.

    3 Ocak 2014 Cuma

    "The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring"

    meek hobbit of The Shire and eight companions set out on a journey to Mount Doom to destroy the One Ring and the dark lord Sauron.

    ELFLER

    Elfler

    Elfler, Tolkien'in ölümsüz ırkıdır. Yaşlanarak veya hastalıktan değil, sadece savaşta ateş ya da kılıçla ölürler. Hikayelerde üstün ve bilge ırk olarak geçerler.

    Elfler'in çoğu, Üçüncü Çağ'ın sonunda kendi zamanlarının sonuna geldiklerini öğrenmiştir. Bu nedenle Orta Dünya'yı terk edip Ölümsüz Diyarlar'a göç ederler.

    Doğayı çok severler. Ormanlarda yaşarlar. Hırslarından ötürü Cüceler'den hiç hoşlanmazlar.

    GALADRİEL

    Galadriel geçmişi unutamadığı için, çevresindeki değişimlere de uyum sağlayamaz. Galadriel karakterinde, Tolkien’in elflerinin hem olumlu hem de olumsuz yanlarını görürüz. Tanrı onlara hiç de doğal olmayan uzun yaşamlar vermiştir ve binlerce yıl yaşayabildikleri için herhangi bir şeyi unutmaları son derece güçtür.

    TOLKİEN FELSEFE

    “Dünya tarihinin kaderi, yöneticiler ve efendiler, hatta tanrılar tarafından değil, tanınmayan ve zayıf yaratıklarca değiştirilmiştir.” Tolkien/ Mektuplar

    LOTR VE GERÇEKLİK

    Yüzüklerin Efendisi’nin günümüz okurlarının bu kadar ilgisini çekmesinin nedeni, bize, gerçeklerle yüz yüze gelebileceğimiz bir dünya sunmasıdır. Tolkien’in karakterleri yeteri kadar gerçekçidir, çünkü onlar da bizimkilerine çok benzer kuşku ve korku anları yaşarlar.

    YÜZÜK NEDEN SAKLANMADI ?

    1.   Elrond'un Konseyi'nde Glorfindel'in sözlerinde bu açıkça belirtilmiştir: "Eğer yüzüğü saklamayı başarsak bile Yüzüklerin Efendisi er ya da geç onu sakladığımız yeri öğrenip bütün güçlerini oraya yönlendirecek.

    KAHRAMANLAR

    Serinin başlıca kahramanları şunlardır:

    HOBBİT'TEN GÜZEL BİR BÖLÜM

    Bilbo: Günaydın
    Gandalf: Ne Demek İstedin ?
    Bana Güzel Bir Sabah Mı Diledin ? Yoksa İstemesem De Bu Güzel Bir Sabah Mı ? Yoksa Özellikle Bu Sabah Kendini İyi Hissettiğini Mi Söylemek İstedin ? Yoksa Sadece Ve Sadece Günün Aydınlık Geçeceğini Mi Düşünüyorsun ?
    Bilbo: Hepsini Birden, Sanırım

    GALADRİEL'İN KONUŞMASI

    Dünya değişmiş
    Bir zamanlar var olan , artık kayboldu
    Yaşayanlardan hiç kimse , onları hatırlamıyor
    Tarih efsanelere...
    efsane mitlere dönüştü
    Ve bazı unutulmaması gereken şeyler...
    yitip gitti.

    SEVGİLİ GANDALF

    Uzun sivri uçlu mavi şapkası...
    Uzun gri pelerini...
    Beyaz sakalının üzerinden geçip ta belinin altına kadar düştüğü gümüşî bir atkısı...
    Kocaman siyah çizmeleri...
    Bastonlu yaşlı bir adamdı Gandalf.

    HOBBİT'TEN BİR PARÇA

    Bilbo : Arkentaşı mı oda ne ?
    Thorin : Senin burada bulunma sebebin hırsız efendi.

    GİMLİ-LEGOLASA Karşı :D

    Legolas : Son rakam 42
    Gimli : 42 mi ? Sivri kulaklı bir Elf prensçiği için fena sayılmaz. Ben şahsen 43'üncünün üzerinde oturuyorum.
    (Legolas Gimlinin altındaki Uruk'a bir ok daha atar) 
    Legolas : 43
    Gimli : O zaten ölüydü. 
    Legolas : Kıpırdıyordu.
    Gimli : Kıpırdıyordu, çünkü baltam sinir sistemine gömülü !
    Fotoğraf: Legolas : Son rakam 42
Gimli : 42 mi ? Sivri kulaklı bir Elf prensçiği için fena sayılmaz. Ben şahsen 43'üncünün üzerinde oturuyorum.
(Legolas Gimlinin altındaki Uruk'a bir ok daha atar) 
Legolas : 43
Gimli : O zaten ölüydü. 
Legolas : Kıpırdıyordu. 
Gimli : Kıpırdıyordu, çünkü baltam sinir sistemine gömülü ! 



-Eomer

    TEK YÜZÜĞÜN GÜCÜ

    *Tek kelimeyle en kusursuz zanaat ürünü tek yüzük, aynı zamanda kötülüğü ebedi bir yüzüktü. iyilerin elinde dahi iyilik ve adalet dağıtamazdı.
    *Aynı zamanda en iyi insanın bile aklını çelebilir bu yüzük. bir anda kendinizi frodoya saldırıp yüzüğe sahip olmak isterken bulabilirsiniz.
    *Bir yil once goldas da 200 milyona satilan yuzuk .d.d

    YÜZÜKLERİN EFENDİSİ İZLEMEMİŞ İNSAN

    minas tirith'e yardıma gelen rohan ordusunun boru sesinden gözleri dolmamış, theoden'in ölmeyi emrettiği taarruzda bütün sinema ayaklanıp salonun ilerisine doğru koşmamış insandır. 

    GOLLUM

    Gollum eski bir Hobbittir. Gollum bir zamanlar, Anduin Vadileri'ndeki Gladden Düzlükleri'nde doğmuş olan Sméagol adlı bir Kılayak Hobbit idi. Üçüncü Çağ'ın 2463. yılında Sméagol'ün kuzeni Déagol balık tutarken Tek Yüzük'ü buldu ve onu hemen öldüren Sméagol yüzüğü ele geçirdi. Yüzüğün gücü Sméagol'ün yaşam süresini uzattıysa da, onu tanınmaz hale getirdi. Bundan sonra konuşurken çıkardığı çirkin, mideden gelen sesler yüzündenGollum adıyla tanındı. Işıktan korkan hayaletimsi bir yaratık haline geldi ve pis cinayetler işleyerek ve kirli etler yiyerek yaşadı. Yalnızca derin mağaraların karanlık yeraltı göllerinde huzur buldu. Derisi tüysüz, kara renkli ve nemli, bedeni ise zayıf ve kemikli bir hal aldı. Başı bir kafatasına benzedi, gözleri ise bir balığınkiler gibi yuvalarından fırladı. Dişleri Orklar'ınki gibi uzadı ve Hobbit ayakları düzleşerek perdeli hale geldi. Neredeyse beş yüz yıl boyunca Gollum, Dumanlı Dağlar'ın altındaki mağaralarda gizlenerek yaşadı.

    2 Ocak 2014 Perşembe

    YÜZÜKLERİN EFENDİSİ İLGİNÇ BİLGİLER

    • Bilbo Baggins'in doğumgünü pastasında 111 tane mum varmış ve normal olarak polyesterden yapılan pastayı tutuşturuvermiş.
    • Filmin orjinal uzunluğu 4 buçuk saatmiş.
    • Oyuncu ekibi ve film ekibi için her sabah kahvaltıda 1,460 yumurta pişiriliyormuş.
    • Viggo Mortensen bütün sahnelerini dublörsüz çekmiş ve bütün dövüş sahnelerinde gerçek çelik bir kılıç kullanmış.
    • Orlando Bloom da neredeyse hiç dublör kullanmamış ve bir kaburgasını kırmış.
    • Sam'ın Frodo'nun arkasından nehire koştuğu sahnede Sean Astin bir cam parçasına basmış ve ayağında protez hobbit ayağı olmasına rağmen o kadar çok kanamış ki mecburen hastaneye kaldırmışlar.
    • Christopher Lee, The Lord of the Rings serisini senede bir kere okurmuş ve Tolkien ile tanışan tek oyuncuymuş.
    • Film için ilk seçilen oyuncu Tolkien ile tanışmış olmasından ve kitabı birçok kere okumasından dolayı Christopher Lee'ymiş.
    • Gimli'yi canlandıran John Rhys-Davies, filmdeki en uzun boylu oyuncuymuş (Tam 186 cm)
    • Viggo Mortensen kendini rolüne öyle kaptırmış ki bir sohbet sırasında Peter Jackson'ın kendisine Aragorn diye hitap ettiğini yarım saat boyunca fark etmemiş.
    • The Lord of the Rings serisinin çekimi Yeni Zelanda ekonomisine 200 milyon dolar ek para getirmiş.